Ny duschbricka

Oavsett om fyrkantiga, runda eller rektangulära: duschbricka finns i många olika former och material. En dusch som är helkaklad på marknivå erbjuder också ett extra alternativ.

Vad är en duschbricka?

En duschbricka förstås vanligtvis vara en bricka tillverkat av emaljerat stål, som bildar bottenytan på en dusch. Det är här vattnet som kommer från duschen samlas in. Det finns ett vattenavlopp i duschbrickan som kan stängas.

De versioner där duschmagasin finns är mycket olika. Rektangulära duschmagasin är mycket populära och utbredda. Dessa skiljer sig dock också från varandra när det gäller deras olika höjder. Om en barriärfri entré i duschen önskas är lösningen en duschkabin, som har blivit allt populärare under de senaste åren.

I vilka storlekar finns duschbrickor tillgängliga?

De klassiska versionerna av duschbrickorna är de rektangulära och fyrkantiga modellerna. Om det inte finns för mycket utrymme i badrummet, kan en femkantig dusch eller en fyrkantig dusch vara vettigt – eftersom dessa modeller kan rymmas i nästan vart som helst.

Duschbrickorna har dock inte bara olika former, utan också olika höjder. Denna höjd kan variera mellan fem och cirka 30 centimeter. Om en duschbricka har ett högre förkläde, som ligger mellan 23 och 30 centimeter, kan detta även användas som fotbad utan problem. För ett enklare inträde i duschen å andra sidan är modellerna, vars förkläde rör sig mellan fem och 17 centimeter, berörda. Dessa modeller rekommenderas därför särskilt för äldre och begränsade personer. I hårdvarubutiken finns de olika versionerna av duschmagasinen från cirka 800 kronor beroende på respektive material, form och höjd.

Kläddusch – vad är en promenaddusch?

En dusch med walk-in suddar ut de stränga gränserna mellan resten av badrummet och duschområdet. Dusch- och golvväggen är vanligtvis kaklat i denna version. En lätt lutning kan hittas här på golvet, så att vattnet kan rinna av ostörd. Avloppssystemet måste därför integreras i golvkonstruktionen i en duschkabin. En duschkanal är bäst lämpad för detta, där respektive golvbeläggning sedan läggs.

Det är dock fortfarande möjligt att lägga till en duschkabin som ska installeras i badrummet. Om badrummet är beläget på husets övre våning, måste det noteras att det är nödvändigt att integrera vattenavloppet i taket i rummet nedan. Tyvärr är detta inte möjligt i alla fall.

Om badrummet är mycket rymligt kan duschen separeras direkt. Detta är ett bra alternativ, särskilt för äldre eller rullstolsanvändare, eftersom de inte behöver övervinna en störande barriär för att komma in i duschen. Duschelement på golvnivå finns tillgängliga till ett pris av cirka 2500 kronor. Kompletta uppsättningar som redan innehåller duschväggarna börjar till priser från cirka 12 000 kronor.

Vilka material du ska välja för din duschbricka?

Det finns olika material som används för tillverkning av duschbrickor. Vanligtvis är dessa material sanitär akryl, stål emalj eller sanitetsartiklar.

Den sanitära akryl är ett av de billiga material som kan användas för dusch området. Materialet är okänsligt för stötar och slag. Men repor formas lätt här. Materialet är också känsligt för mycket höga temperaturer. Icke desto mindre är duschmagasinen gjorda av sanitär akryl lätta, halkfria, obrytbara och resistenta mot kemikalier.

Men de är väldigt slitstarka och resistenta. En annan nackdel är att emaljen inte lagrar värme. Dessa badkar erbjuds därför endast sällan kommersiellt i Stockholm.

Sanitetsporslin finns i olika färger. Tack vare ytbeläggningen och tätningen är denna keramik mycket lätt att rengöra, smutsavvisande och beständig.

När du väljer rätt duschbricka är det viktigaste de individuella kraven och strukturella förhållandena. En platt duschbricka är en stor fördel speciellt för begränsade och äldre, eftersom de kan komma in i duschen utan problem och risken för att falla minskar.

Kontakta oss som din rörmokare i Stockholm!