Renovering av avlopp: förnya avloppet

Varje person går i genomsnitt fem gånger om dagen på toaletten. Det betyder att du redan belastar avloppssystemet genom att använda toaletterna fem gånger om dagen. Du kan också tvätta händerna, duscha eller sätta på diskmaskinen. Om du tänker på detta kan du bli förvånad över att avloppet faktiskt orsakar så få problem. Inte illa för ett koncept som utformades för minst sextusen år sedan. Så gammalt är det äldsta ”avloppsröret” som någonsin hittats.

Avloppsproblem

Ibland har avloppet i sig svårt att bearbeta allt det vatten och avfall som kommer på en daglig basis. Avlopp kan täppas till, spricka och trädrötter kan växa in i dem. I det ögonblick du har problem med ditt avloppssystem märker du plötsligt hur glad du är att avloppssystemet finns där. En liten tår eller prolaps kan få många obehagliga konsekvenser. Tänk till exempel på den välkända avloppslukten, men avloppsflugor är i allmänhet inte heller kul. Att lösa ett problem i avloppssystemet var i många fall bara mer irriterande än själva problemet. För att kunna ersätta avloppssystemet måste du trots allt först bryta upp det. Lukten blir då exponentiellt sämre och du kan inte använda din toalett eller andra enheter som är anslutna till avloppet i huset. Utgrävningen gjorde det också till en lång process att återställa ett avloppssystem. Lyckligtvis håller ett avloppssystem i genomsnitt cirka 50 år utan alltför många problem.

Avloppsrelining

Under de senaste åren har avloppsexperter arbetat på ett sätt att göra reparationen av avlopp enklare. Hur reparerar du ett avloppsrör utan att behöva gräva ut det och ersätta det helt? En lösning har hittats för att rensa avloppet. Istället för att byta ut hela avloppsröret kan nu applicera ett nytt lager appliceras på insidan. Detta görs på två olika sätt, beroende på storleken på avloppsröret i fråga.

Strumpmetoden

I allmänhet används strumpmetoden. Detta innebär att en strumpa är utsmetad med klibbigt harts. Detta rullas upp och placeras i avloppssystemet. Strumpan blåses sedan upp med luft. Strumpans klibbiga lager är nu på utsidan och fäster vid det gamla avloppsröret. Genom att värma upp strumpan hårdnar det och ditt avlopp är lika bra som ny. Spruttekniken används för mindre rör. Med denna teknik injiceras rörets insida med en speciell spray. Effekten av denna spray är nästan densamma som för strumpmetoden och resultatet är detsamma.